Den satiriske Broadwaymusical Urinetown havde Danmarkspremiere i går på Fredericia Teater. Vi var med i salen og kulturredaktør Thomas Lægaard giver Urintown de varmeste anbefalinger.

Da jeg første gang hørte om Urinetown The Musical, studsede jeg selvfølgelig over navnet, men når den har godt 18 år på bagen så må den kunne noget. Men nu var det udover en Dansk udgave også det kreative hus Fredericia Teater der skulle opføre den og det forpligter.

Fredericia Teater gør ikke noget halvhjertet og det var også tilfældet her, deres koncept er i orden. Allerede ved indgangen var der toiletdamer der lavede sjov med gæsterne, det lagde en god ledesnor til en hylende morsom aften.

Kim Leprevos og Lars Mølsted i hovedkontoret. – FOTO Søren Malmose

Scenens udformning var ved første øjekast simpel, men når Fredericia Teater tænder for deres mekanik med deres store LED skærme så er intet simpelt. Jeg starter med at sidde og tænke om mine briller er fedtede eller om der er tåget eller diset inde i salen. Det går op for mig at det er en urintåge, de formår at få et snavset undergrundstoilet til at virke realistisk fra start.

Vi befinder os mest ved Offentlig facilitet Nr. 9 som er et meget beskidt betalingstoilet. Det er en slags fremtidsverden hvor vandet er ved at være en mangelvare, det gør at den onde kapitalist Troels R Tårnhøj kan tjene fedt på vandet til toiletterne. Scenen er udformet i 2 etager, det løses kreativt og levende af LED teknikker. Jeg ved hvad mulighederne er med det udstyr og de folk som Fredericia Teater har til rådighed, og det er imponerede hvordan de gang på gang balancerer, ikke for meget og ikke for lidt, det er stor kunst. Toiletterne er bygget og malet så det ser realistisk ud, jeg kunne måske have ønsket mig et mere detaljeret tilflugtssted i 2 akt, men det er i småtingsafdelingen.

Maria Skuladottir for fuld udblæsning foran Offentlig facilitet Nr. 9. – FOTO Søren Malmose

Lad mig sige det med det samme, det er en skør musical, men på den gode måde. Navnene på persongalleriet er som taget ud af et Anders And blad, en fortæller guider os gennem stykket, som tager tykt pis på musicals, men også samtidig har mange klassiske musical acts. Men skuespillerne spiller så sikkert og morsomt at det aldrig bliver rodet. De spiller med en lyst og charme, man kan mærke hvordan de føler sig hjemme i stykket.

Bjørg Gamst og Lars Mølsted i diskussion. – FOTO Søren Malmose

Det er den klassiske historie om det gode og det onde der ligger bag, måske lidt for klassisk hvis det ikke var for de kreative og til tider barbariske handlinger der ændrer på historien.

Jeg har aldrig været fascineret af musicaldans, tværtimod, men i Urinetown gør man klogt i at følge med i dansetrinene. Koreograf og skuespiller Kim Ace Nielsen har sammensat nogle vandvittige danse, der er masser af trin der giver læberne gymnastik, samt mange trin inkorporeret fra klassiske musicals. Nogle af de danse der vises kunne være et stykke i sig selv.

Lars Mølsted som Betjent Strunk – FOTO Søren Malmose

Tilbage til historien, selve Offentlig facilitet Nr. 9 er omdrejningspunktet, hvis man tisser i det fri eller trodser politiets magt så bliver man sendt til urinbyen. For at fortsætte Anders And referencerne så har ejer Troels R Tårnhøj et stort gyldent tårn i byen som kan ses overalt fra. Tårnhøj spilles suverænt af Kim Leprévost, sjældent har jeg oplevet en så diktatorisk og ikke elskelig person. Ved Offentlig facilitet nr. 9 er der to medarbejdere, Mona Møntfod (Maria Skuladottir) sørger for at folk betaler og hovedpersonen Bobby Stærk (Diluckshan Jeyaratnam) gør rent. Bobby Stærks far bliver sendt til urinbyen og så gennemgår vi forelskelse, oprør og masser at drama.

Diluckshan Jeyaratnam og Maria Skuladottir i skøn duet. – FOTO Søren Malmose

Sangene er meget varierede, nogle gange halv rappes der, så er der de store klassiske høje toner, mimik i ansigtet sange og det midt i mellem. Med et super ensemble og nogle solide kor stemmer bliver den ene suveræne sang efter den anden kastet langt over scene kanten. Der er ikke en skuespiller præstation som ikke er i orden og jeg tør godt sige at hvis Søren Møller var cheftræner i FC Fredericia Teater og kun måtte vælge en spydspids, skulle han så vælge Ronaldo eller Messi. Denne reference er selvfølgelig henvendt mod Diluckshan Jeyaratnam og Lars Mølsted som igen sætter barren for musical performance vandvittigt højt.

Frederikke Maarup fanget i kampen mod fri vand. – FOTO Søren Malmose

Selvom der er meget spas og der bliver taget tykt pis på egen genre, så er det et alvorligt stykke, når det kommer til magt, ressourcer i fremtiden og skellet mellem rig og fattig. Det er højaktuelt og undervejs bliver der også smidt replikker som ikke er velset i 2019, det er både modigt og vigtigt for underholdningsbranchen at nogen tør at stikke ud. Det gør det langt mere legalt at køre Disneyproduktioner, når man leverer sådan en samfundssatire i den store sal.

Jeg kan og vil kun give Urintown The Musical 6 stjerner ud af seks mulige.

Det var en forestilling om pis og jeg kunne lide det.

Rolleliste:

 • Bobby Stærk:​​​​​​ Diluckshan Jeyaratnam
 • Håb Tårnhøj /Bette Totte Tosko:​​​ Frederikke Maarup Viskum
 • Troels R Tårnhøj: ​​​​​Kim Leprévost
 • Mona Møntfod:​​​​​ Maria Skuladottir
 • Lille Sally:​​​​​​ Bjørg Gamst
 • Strunk/Dr. Billeaux / Bomstærke Bille Bob: Lars Mølsted
 • Stram/Lille Lars: ​​​​​Kim Ace Nielsen
 • Torben Tørfisk/Minister Fipp:​​​ Thomas Jensen
 • Farmand Stærk/Hr. Jernsen/Harry Knivskaft: ​Mads Æbeløe Nielsen
 • Josephine Stærk/Sine Sjap/Frøken Millenium:​ Cecilie Thiim

Det kreative hold

 • Instruktør: ​​​​​​Michelle Tattenbaum
 • Koreograf:​​​​​​ Kim Ace Nielsen
 • Oversættelse: ​​​​​​Mads Æbeløe Nielsen
 • Kapelmestre: Thomas Møller & Martin Konge
 • Scenograf:​​​​​​ Nevena Prodanovic
 • Kostumedesign: ​​​​​Anna Juul Holm
 • Produktionsledelse:​​​​​ Bo Kudsk
 • Lysdesign:​​​​​​ Martin Jensen og Mike Holm
 • Digitalt design: ​​​​​Ane Nejsum
 • Lyddesign:​​​​​​ Peter Løvenhardt, Tim Høyer & Anders Dalmose
 • Rekvisitør:​​​​​​ Jonas Vestergaard
 • Instruktørassistent:​​​​​ Regina Sloth
 • Forestillingsledere:​​​​​ Matias Nevel & Frey Olafsson
 • Associate producer:​​​​​ Rob Hartmann
 • Kreativ producent:​​​​​ Søren Møller
https://fairbillet.dkd/t246/J%C3%B8rgen%20Leth%20-%20Mine%20Helte
Skal du opleve legenden i Fredericia? Så klik her