Fredericia AVISEN prøver at finde hoved og hale i det nye 5G-netværk og fortæller om nogle af de steder, netværket skal styrke vores samfund.

Først lød skrækscenariet, at vi ville overgive alle vores oplysninger til kineserne fra Huawei som skulle stå for opsætningen og teknologien til det nye netværk. Senere kom frygten for stråling af den kræftfremkaldende art, begge dele har været med til at give et helt forkert billede af, hvad 5G- netværket egentlig er for en størrelse.

Men lad os lige behandle de to store modstandskampagner, der har fjernet alt fokus fra produktet. Svenske Ericsson er sat på opgaven til at opsætte 5G-netværket og det har givet ro hos de fleste. Men i min øjne er det ligeså usikkert om vores informationer bliver på danske hænder, om det så var et dansk firma, der stod for det. Vores informationer er i forvejen hos Google og Facebook i stor grad. Den danske bankverden har vist sig at være syret af hvidvask og vores skattevæsen har vist store mangler og masser af svindel. Så debatten om, hvem der skal sætte 5G op, som i mine øjne er ligegyldig.

Jeg mener, at vi i forvejen render rundt med et hav af smart- og iPhones som er produceret i Kina. Så jeg tror ikke, at de mangler informationer eller muligheder for at indsamle data, hvis det var formålet med at tilbyde opsætning af 5G-netværket i Danmark.

Omkring faren for stråling, så er der mange forskellige undersøgelser at tage hånd om, nogle mere plausible end andre. Sundhedsstyrelsen vurderer, at der ikke på nuværende tidspunkt er fare for helbredsskadelige effekter af trådløs stråling. Men alligevel har de udarbejdet forholdsregler for brug af trådløse enheder, som du kan læse her.

Hvis man vil, så kan man finde et hav af forskellige undersøgelser og udsagn om 5G-netværket, lige fra, at det er en militær foranstaltning som kan styre menneskeenheder til at få ubehag og flygte, til undersøgelser, hvor man har testet på mus, men udsat dem for meget mere stråling end mennesker nogensinde vil blive udsat for. Jeg vil ikke gøre mig til dommer over strålingsfaren, men vi har nu haft en trådløs telefon ved øret siden starten af halvfemserne og det burde kunne komme med nogle klare beviser på, hvad det faktum har forsaget af skader. Vi er nået til femte generation af det net, vi opstiller nu og det virker ikke som om, at den trådløse teknologi bliver mindre anvendt, tværtimod skal 5G hjælpe med nogle af de funktioner nutiden efterspørger.

5G skal sørge for nogle af af de nye teknologier, som vi blandt andet er ved at installere i vores hjem, kan køre, hvor smartbyer anses som fremtiden. Køleskabe, varmekilder etc. der kommer mange flere ting, vi skal kommunikere med i fremtiden. 5G kommer til at spille en stor rolle i udviklingen af det. Mange af de nye devices skal gøre sådan, at vi kan spare på strøm, varme og for eksempel koordinere vores indkøb med køleskabet.

5G-netværket har mindre forsinkelse, det er et af kodeordene for teknologien, at signalerne kommer hurtigere igennem. Vi kan uhyggeligt mange ting med 4G, så det er ikke nødvendigvis en opdatering, vi mærker i hverdagen endnu. Men næste skridt for de selvkørende biler er 5G, 4G-nettet har stadig nogle reaktionsproblemer fra 4G-nettet. 5G vil levere en hurtigere og langt mere stabil forbindelse uden forsinkelse.

Når det kommer til operationer på hospitaler, så er robotteknologien meget langt fremme, og en læge kan operere en patient uden at fysisk være i lokalet. Man laver allerede en del vellykkede operationer med 4G, men 5G vil lukke op for mere komplicerede operationer i for eksempel hjernen, da forsinkelserne her også er hæmmende. Ligeledes vil det gavne industrien i høj grad, da mange bruger robotteknologi, her oplever man også forsinkelser på 4G.

Ovenstående eksempler er kun få ting, der støttes ved 5G. I kølvandet på nye teknologier og det faktum at forsinkelser, den såkaldte latency bliver mindre vil nye ting se dagens lys.

Jeg er ikke personligt bange for 5G, jeg ser langt flere fordele og det vil give et stort skub til udviklingen. Regeringen regner med at vi har et 5G netværk i 2020.

bit.ly/LethiFredericia
Skal du opleve legenden i Fredericia? Så klik her