På grund af drivhuseffekten og det mildere klima dukker flere nye insektarter op i Danmark. I de seneste 15 år er der kommet næsten 100 nye insekter over landegrænsen, og det fortsætter de med, forklarer museumsinspektør på Naturhistorisk Museum, Morten D.D. Hansen.

– Vi finder nye insektarter hvert år, som er klimabetinget, og vi bliver tit overrasket over, hvor hurtigt de spreder sig i den danske natur, siger han.

Danmarks Naturfredningsforening har fået Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum til at udpege 5 klimainsekter med et usædvanligt udseende.

Gaffelmejer – en stinkende fætter

Gaffelmejer (Foto: Naturhistorisk Museum )
Gaffelmejer (Foto: Naturhistorisk Museum )

Hvis du pludselig står ansigt til ansigt med en edderkop med fire sæt lange, tynde ben, er det måske slet ikke en edderkop, men en ny indvandrer af arten mejer. Gaffelmejeren lever normalt i middelhavsområdet, men den dukkede pludselig op i Danmark i 2007 på et hus i Odense. Siden er den fundet flere steder i Jylland. Gaffelmejeren er på ingen måde et skadedyr, men de kan udsende ildelugtende sekret gennem deres stinkkirtler, så de er ikke et oplagt fødeemne for fugle og har i de hele taget ingen naturlige fjender – bortset fra en sammenrullet avis.

 

Blodcikade – et blodigt udseende

Blodcikade (Foto: Naturhistorisk Museum )
Blodcikade (Foto: Naturhistorisk Museum )

På trods af sit blodige udseende, så suger blodcikaden ikke blod, men nøjes med at sætte snabelen i frugttræers og buskes blade for at suge saft. Cikaden, der er meget udbredt i Mellem- og Sydeuropa, er fløjet hertil fra Tyskland. Den kan ikke synge, som dens fætre under sydens sol, men til gengæld kan den hoppe som en frø. Blodcikaden blev først set i Frøslev Mose i 2006, men er kun nået op til Aarhus-området, og har endnu ikke taget springet over til øerne. I Danmark lever der cirka 100 arter af cikader.

 

Gylden pragtsnylteflue – en snylter

Snylteflue (Foto: Naturhistorisk Museum )
Snylteflue (Foto: Naturhistorisk Museum )

Denne flue ”snylter” sig til at lægge sine æg i større insekter, og derefter vokser larverne op inde i værtsinsektet. Gylden pragtsnylteflue blev først fundet i 2007, og disse år spreder den sig i Danmark. Før det var den aldrig set længere nordpå end Hamborg.

 

Stor kejserguldsmed – chefen over vandhullet

Stor kejserguldsmed (Foto: Naturhistorisk Museum )
Stor kejserguldsmed (Foto: Naturhistorisk Museum )

Stor kejserguldsmed er chefen ved et hvert vandhul. Den er stærk territorial og jager andre guldsmede væk. Den er fløjet til Danmark og blevet en fast beboer, fordi temperaturen i de danske vandhuller er steget. Den blev første gang fundet i vandhuller i Vestjylland, og har nu bredt sig til hele Danmark, og anses for meget almindelig i Danmark.

 

Stribetæge – AC Milan-tæge

Stribetæge (Foto: Naturhistorisk Museum )
Stribetæge (Foto: Naturhistorisk Museum )

Stribetægen går også under navnet AC Milan-tæge i insektkredse, da den har samme farver som fodboldklubbens spillertrøjer. Det 8-12 mm lange insekt er rød- og sortstribet på oversiden, og rød med sorte prikker på undersiden. Den er en nyindvandret art her i landet, og blev første gang fundet i 1992. Den optræder meget lokalt, men er efterhånden ret udbredt i de sydøstlige egne.