Af Karsten Byrgesen, Folketingskandidat, Regionsrådsmedlem og næstformand i Miljøudvalget i Region Syddanmark og byrådsmedlem i Fredericia

Den Europæiske Unions skjulte opfordring til Danmark om at droppe Forsvarsforbeholdet fik dødsstødet. Det er den logiske konsekvens af NATO Forsvarsminister topmødet (26. april 2022) på den Amerikanske Ramstein luftbase.

USA havde inviteret NATO forsvarsministrene og partnere fra i alt 40 lande til at deltage i topmødet, hvor også NATO`s Generalsekretær Jens Stoltenberg deltog. 

Det er nærliggende at spørge de EU lande, der er med i EU`s militære samarbejde, hvad de har sagt og gjort i forbindelse med krigen i Ukraine. Sagen er den, at EU´s mærkværdige forestilling om at lave en militær overbygning på den Europæiske Union er helt uden effekt. For at have en reel sikkerhedspolitisk effekt og stemme, skal afsenderen være enten USA, NATO eller FN. Det er naivt at forestille sig, at et EU med alvorlige revner i ikke bare overfladen men også i dybden har noget at skulle have sagt.

Som altid, er det USA, der som toneangivende i NATO viser vejen og samler landene i fælles front.

Den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin udtalte på mødet ”Vi ønsker at gøre det sværere for Rusland at true sine naboer og mindske dem mulighederne for at gøre det”. Den udtalelse kom ikke til at stå alene. Mange af de deltagende nationer gav tilsagn om øjeblikkelig og substantiel militær støtte til Ukraine.

Austin tilføjede, at dagens konference vil fortsætte i en kontaktgruppe – for Ukraines selvforsvar –  der vil mødes på månedsbasis.

NATO er verdens stærkeste og eneste militære alliance, der kan samle medlemmer og allierede i en fælles indsats til støtte for Ukraine, hvis lige aldrig tidligere er set. Koalitionen har med den danske forsvarsminister som deltager besluttet, at Ukraine skal vinde krigen mod Rusland. Samtidig forhandler FN`s generalsekretær Antonio Guterres i Moskva, om en våbenhvile. De store spillere er på plads.

Der er intet der taler for, at Danmark skal fravælge 100% støtte til og loyalitet overfor NATO og FN. Så derfor bevar og forsvar Danmarks suverænitet og interesser. Stem nej til ophævelse af forsvarsforbeholdet.