Han er født og opvokset lige uden for Silkeborg, men Fredericia står hans hjerte meget nært. ”Energiens hovedstad” ynder han at kalde den by, som han vil repræsentere på Christiansborg. Nu har han 40 års livserfaring, erfaringer han vil bruge til at forandre Danmark i en bedre retning.

Klokken er lidt over otte, da en storsmilende Jens Jonatan Steen triller ind på Christiansborg på hans cykel. Vi har aftalt at mødes foran det sted der lige nu danner rammerne om hans job som chef for politik og udvikling i Socialdemokratiet, men som han håber kan blive rammerne om et folkevalgt hverv. Den 24. september runder Jens Jonatan Steen endnu en rund fødselsdag, den fjerde af slagsen.

”Grundlæggende, så er alder jo bare et tal. Man ændrer jo ikke personlighed bare fordi man runder 40 år. Men jeg tror også, at når man fylder rundt, så giver det også noget eftertænksomhed. Man får lejlighed til at kigge tilbage”, lyder det fra den fredericianske folketingskandidat.

Engagement beskriver de første 40 år

Man er ikke i tvivl om, at Jens Jonatan Steen er socialdemokrat. Det er tydeligt at høre på alle hans holdninger og tilgang til mange ting. Men noget andet man heller ikke er i tvivl om, det er at han er opdraget til at engagere sig. Ikke nødvendigvis i noget bestemt, men bare at engagere sig.

”Jeg er opvokset i en lille jysk landsby med to engagerede forældre, der var en del af lokalsamfundet. Det handler om stort engagement i den lokale idrætsforening, i ungdomsklubben, i kirken, i SIND. Jeg er opvokset med, at man skal engagere sig”, forklarer Jens Jonatan Steen.

”Jeg er styret af et brændende og naivt engagement”

Det har ikke altid stået skrevet hvilken vej Jens Jonatan Steen skulle taget i livet. Med 40 år på bagen, en håndfuld forskellige jobs er han havnet lige midt i det politiske maskinrum. Han er med til at udvikle fremtidens politiske linjer i det parti, der altid har stået ham nær.

”De valg jeg har foretaget i mit liv har aldrig været strategiske. De har altid været styret af et brændende og naivt engagement. Jeg har ikke kunnet lade være. Da jeg overtog Netavisen Pio var det kun en halvtidsstilling. Da jeg startede i Cevea var der ingenting. Så for mig har det også altid været vigtigt, at man selv kunne drive noget. At man selv kunne starte noget”, forklarer Jens Jonatan Steen.

Med hans nuværende stilling er der ikke på samme måde et selvstændigt islæt, det er en stilling i en stor organisation med en række samarbejdspartnere, kollegaer og ansatte. Men det er ikke fordi Jens Jonatan Steens drive er forsvundet. Han er nok bare havnet på den rette hylde.

”Jeg synes jeg har fået en masse færdigheder der placerer mig godt menneskeligt, ledelsesmæssigt, politisk. Jeg har ret mange erfaringer efterhånden. Det her er som sådan en stilling der harmoniserer godt med at jeg fylder 40 år. Det er på tide jeg prøver kræfter med en større organisation med et professionelt setup, hvor det ikke længere er så græsrodsbaseret med frivillige og løse strukturer, som jeg har været vant til”, siger Jens Jonatan Steen.

Den politiske diskussion driver værket

Diskussioner og debatter har også altid fyldt. Om det var debatter over spisebordet eller om det var debatter i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, på Netavisen Pio eller nu i Socialdemokratiet gør ikke den store forskel. Den politiske debat og dialog har altid stået Jens Jonatan Steen meget nær.

”Jeg er nok socialdemokrat ind til benet. Det kan man synes er kedeligt, men sådan er det. Det er ikke mange år siden, jeg havde det svært med partiet – men den udvikling vi laver nu, den er jeg ekstremt stolt af”, forklarer han og fortsætter:

”Kaare Dybvad, Peter Hummelgaard, Dan Jørgensen, Ane Halsboe-Jørgensen, Rasmus Stoklund, Statsministeren selv. Det er blot nogle af de navne i partiet, der tør tage diskussionerne. De tør være ideologer på vegne af partiet. Det gør en stor forskel. Både for partiet og for mig personligt. Det er sjovere når vi kan diskutere”.

40 år er gået – hvad med de næste 40 år?

Det er et umuligt spørgsmål, for hvem kan egentlig forudse hvad der skal ske om 40 år? Selv for en politiker med et ønske om at forandre samfundet, så er 40 år langt at se ud i fremtiden. Se bare hvad der er sket på de seneste 40 år.

”Det er et svært spørgsmål. Overordnet set håber jeg, at jeg har været med til at gøre de store afstande i lille Danmark mindre. Jeg vil gerne være med til at binde Danmark sammen”, svarer Jens Jonatan Steen på de store linjer. Det handler om land-by, om sammenhængskraft – og om at de der har tjent samfundet længst også får lov at trække sig først.  

”For Fredericias vedkommende handler det om at placere byen mere på landkortet. Vi er et knudepunkt. Et knudepunkt for jernbane, for energi, for kultur – og vi skal også være det for uddannelse. Vi skal kunne realisere en bedre markering af Fredericia. Jeg brænder inderligt for at styrke den stolte fæstningsby på Danmarkskortet. Det går også i tråd med, at gøre afstandene i Danmark mindre”, forklarer han.

”Der hænger store trusselsbilleder over os med teknologi, globalisering, klima, arbejdsmarked, krige, terror, der truer os helt grundlæggende. Det er på alle de præmisser vi skal kæmpe imod øget afstand og opsplitning. Mange af tingene kan begge dele. På den måde lever vi på en mere splittet verden nu i forhold til da jeg var ung. Det kommer til at spille en utroligt stor rolle i vores fremtid”, siger Jens Jonatan Steen.

Med 40 år på bagen er der stadig en masse tid for Jens Jonatan Steen til at gøre en forskel. Han har været engageret hele sit liv, både i idrætsforeningen i hjembyen, i politiske ungdomsorganisationer og i samfundsdebatten. Han stopper ikke – og hvor der er en god, konstruktiv dialog at tage, så tager han den gerne.

Herfra skal der lyde et stort tillykke med den runde dag.