Af Louise Lykkebo

Den 17. maj 2013 drog freelancefotografen Daniel Rye til Syrien for at portrættere det syriske folk under krigen. Mindre end et døgn efter hans rejse til Syrien, blev han kidnappet af Islamisk Stat. Daniel endte med at sidde som gidsel i 398 dage indtil han med en løsesum på cirka 15 millioner danske kroner blev løsladt.

Kidnapningen i Syrien skulle blive startskuddet til 13 måneder i håndjern og med bind for øjnene. Måneder, hvor Daniel blev tortureret i stor stil, mislykkedes med både sit selvmords- og flugtforsøg og oplevede ting, som man kun kan bede til ikke vil ske for andre. Det var en tid, hvor Daniel flere gange var fuldstændig overbevist om, at han skulle dø, men det var ligeledes en tid, hvor Daniel skabte relationer til de andre medfanger.

– Min ansigtsform havde ændret sig fuldstændig. Jeg gik fra en 85 kg. veltrænet gymnastkrop til en 55 kg. udsultet, dehydreret krop på 14 dage, fortalte Daniel, da han efter de første 14 dages fangenskab så sig selv i et spejl. Til tider var Daniel fuldstændig dehydreret og udsultet, og en tur fra den ene ende af den lille celle til den anden blev nærmest til en dagsvandring.

Daniel fortalte om det at skabe relationer i de værst tænkelige omgivelser og om at skabe en hverdag i en celle på to gange tre meter fyldt med tretten mennesker. En af de vigtigste ting for Daniel og hans medfanger var at få skabt en rutine.

– Man skulle altid sørge for at gemme et halvt stykke brød under puden, så hvis vi en dag ikke fik mad, så kunne vi alligevel sidde og spise sammen. Det handlede om at skabe en rutine, siger Daniel om de uskrevne regler, der opstod blandt fangerne.

Med erfaringen som tidligere elitegymnast begyndte Daniel at lave gymnastikøvelser med de andre. En anden havde lært sig selv yoga via YouTube og satte sig fast på, at lave det med de andre hver tirsdag. Sådan fortsatte det, og de tilfangetagende begyndte at skabe en rutine i hverdagen. Daniel brugte nu nætterne på at fokusere på hvilke øvelser, de skulle lave næste mandag i stedet for, hvornår han skulle skydes.

Da Daniel efter 398 dage bliver løsladt, havde han en mærkelig følelse i kroppen. For det første skulle han tilbage til et normalt liv igen. For det andet havde han svært ved at forlade sine medfanger, som havde hevet hinanden op hver dag. Senere har Daniel set video efter video af de amerikanske- og britiske fanger blive halshugget. Det var ikke bare hans medfanger, men hans gode venner, hvis lig nu lå i ørkenen i Syrien.

I dag lever Daniel en normal hverdag igen. Efter løsladelsen var han klar til at komme hjem og elske og blive elsket. Han er fortsat freelancefotograf, hvor han blandt andet følger en familie i Afrika og forsøger at fortælle deres historie. Det er dog også en hverdag, hvor han ikke kan undgå at mindes om Syrien i medierne, og hvor han træffer at se hans tidligere fangevogtere sprænge sig selv i luften ved terrorangreb rundt omkring i verden.

Messe C i Fredericia var helt fyldt op, da freelancefotografen, Daniel Rye, i går aftes lagde vejen forbi. Det var et foredrag hvor Daniel formåede at få publikum til at grine flere gange, på trods af en skræmmende historie om en frygtelig situation. Det var en tankevækkende historie om pludselig at blive den person, man aldrig i sit liv havde forestillet sig at være, som Daniel i går aftes kunne give fredericianerne med hjem.

(Foto: Louise Lykkebo )