Fredericia AVISEN var på havnen i dag, hvor ADP gav os mulighed for at følge processen, når 33.000 tons majs skal fra et skib og ud i hele landet. Marianne Schou, som er marketingskoordinator hos ADP viste os rundt på havnen.

Havneområder som vi kender fra barndommen, er i dag lukket bag hegn og sikring, men vi fik muligheden for at komme tæt på arbejdet hos Fredericia Shipping. Vi parkerer foran ADPs hovedkontor, vejret er perfekt til fotografering.

adp
Solen skinner og havnen spejler sig i hovedkontoret. Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Sikkerheden er i top på havnen og for at komme ind i området skal der hjelm og gul vest på. Marianne Schou er så venlig at assistere os på turen op i kranen og rundt ved skibet.

adp
Marianne Schou viser os rundt på havnen. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Inden rundturen taler jeg i telefon med Johnny B. Nielsen fra Fredericia Shipping, som fortæller om de 33.000 tons majs som kom i havn onsdag den 31 oktober.

“Skibet er kommet fra Ukraine med gods til Danish Agro. De begyndte at losse i morges og vi forventer at være færdige tirsdag den 6. november. Majsene bliver fordelt på Fyn og hele Jylland fra syd til nord. Der er tale om majs, der skal bruges til foder. Vi kommer til at se det mere i den her sæson med fodermajs på grund af at høsten har slået fejl herhjemme. Det er for at kan finde nogle alternativer til frø og foder til dyrene”, siger Johnny.

Skibet Vogue Julie. Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Marianne er en god assistent at have med på havnen, den ene lastbil efter den anden kører til og hun har god tålmodighed, så vi kan få et indblik i losningen.

adp
Lastbiler kører til og bliver fyldt med majs. Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Selvom lastbilerne kører i fast rutefart, så er det svært at tænke sig til, hvor meget 33.000 tons majs egentligt fylder. Da Marianne spørger “om fotografen vil en tur op i en af de to kraner, der losser majs i lastbilerne”, siger vi selvfølgelig ja.

Lastbiler kører frem og tilbage. Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Der er langt op i førerhuset på kranen, undervejs stopper fotografen flere gange for at fange det spændende arbejde.

Billede fra losning af lastbilerne. Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Marianne kommunikerer med med kranfører Flemming Madsen, så vi er sikre på, at han holder en pause, mens vi går helt op til førerhuset. Han åbner døren og byder os varmt velkommen, selvom man kan se, at han har rygende travlt med de mange fodermajs.

adp
Flemming Lassen bag sin styrepind. Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Flemming har ført kran på Fredericia havn siden 1986 og hans tempo og præcision vidner også om en solid erfaring. Selvom han sidder i cirka 20 meters højde, så er han ligeså rolig, som sad man med en kop kaffe hjemme i sofaen. 

adp
Flemming er rolig i kranen. Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

“Der kan være 20 tons i en grabben og der kommer cirka 3,5 grab i hver lastbil. 1 grab svarer til cirka 20 personbiler”, siger Flemming, mens han fylder den ene lastbil efter den den anden.

adp
Billede fra toppen af kranen. Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Gæstfriheden vil ingen ende tage på den smukke efterårsdag, Flemming spørger “om vi ikke vil op på toppen og se havnen derfra”. Den mulighed vil en fotograf aldrig sige nej til snart bliver der knipset løs som en anden Leonardo DeCaprio on the top of the world.

On the top of Fredericia. Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

På vej ned af de små trapper begynder det først at gå op for os, hvor langt vi er oppe – dette billede illustrerer ret godt turen på arbejde siden 1986, for Flemming.

adp
Stigen op til førerhuset. Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Det var en fornøjelse at få lov til at følge losningen af de mange fodermajs, tak til Marianne Schou og Flemming Lassen for at få lov til at forstyrre dem i deres arbejde.

Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN
adp
Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN
Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN
Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN
Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN
Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN
adp
Foto Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN