Vi er tilbage i de glade firsere, jeg var i puberteten og fanget i mellemrummet mellem at være voksen og barn, da Busters Verden ramte biograferne.

Det var med stor glæde og fornøjelse, at der dumpede en pressemeddelelse ind på redaktionen fra Teater Malstrøm. Deres årlige familieforestilling fra 20. november – 15. december bliver en fortolkning af Busters Verden, og det vækker så kraftige minder at jeg føler mig nødsaget til at genfortælle hvem den frække og veltalende Buster er.

Buster Oregon Mortensen kom til verden i form af Bjarne Reuters kreative hjerne og pen, det skabte den populære bog om Busters Verden i 1979. Men Buster var så populær at det næsten var uundgåeligt at han skulle komme til live på fjernsynet og det store lærred. Det var den i dag. Bille August var flyvende på det tidspunkt og havde fortryllet hele den danske ungdom med filmen Zappa, det blev også ham der året efter var ham der gav os et ansigt på Buster, filmen Buster Verden kom i biografen i 1984.

Det var ligesom første gang, at jeg følte de tog en af ballademagerne fra skolegården og satte på det store lærred. Det var kærlighed ved første blik, skuespillerne blev stjerner og musikken ramte også hitlisterne. Sangen om Buster spilles stadig i dag.

Jeg får stadig gåsehud når Nanna synger Buster.

Buster har krudt i røven som man sagde i gamle dage, i dag kalder men det nok adhd. En af de største klassiske scener fra filmen er mødet med den notoriske idrætslærer, spillet af afdøde Ole Thestrup. Det er så dejligt befriende i disse curlingforældre tider af gense klippet, en rolle som næsten forfulgte Ole Thestrup og var med til af forme ham som den vrede karakterskuespiller, som han er blevet så elsket og husket for. Hvem elsker ikke når Ole Thestrup råber at han er Kevin Keagan og Buster sparker ham hårdt over skinnebenet. I min folkeskoletid havde det måske givet en eftersidning, på en moderne skole var man blevet bortvist. Jeg elsker alt ved dette klip.

Buster Oregon Mortensen lever i sin egen verden med magi og trylleri, han er fræk og charmerende. Efter at have stødt på ham her igen i artiklen må jeg konstatere at jeg savner lidt flere børn som Buster, børn der ikke er bange for at være anderledes, børn der larmer lidt og har fantasien og drømmene intakte.

Med det i mente så vil jeg glæde mig til at se hvad Busters Verden kan i hænderne på Teater Malstrøm, som aldrig skuffer mig. De proklamerer at Buster skal spilles af en pige, det synes jeg umiddelbart er synd, men det passer godt med tidens trend. Jeg synes bare ikke om at alle gamle film, historier og eventyr skal omskrives på grundt af trends. Jeg ved godt at det måske er at stramme buen, men skal Lassie så også spilles af en kat, i mine øjne er Buster en sund dreng, fra en anden tid.

Men for at modsige mig selv, så tror jeg at Busters Verden var fra så længe siden, at historien kan tåle en rusketur med en pige i front på budcyklen. Det er også mange år siden vi første gang hørte om Buster, som en standup komiker sagde for nyligt:

“Ingen kender Buster mere, når man råber på ham, tror folk at man råber BOOSTER”.

Med de ord glæder jeg mig til at Teater Malstrøm giver Buster en hjertestarter og nyt liv.

https://www.eventc.dk/events/