For 30 år siden så social- og sundhedsuddannelserne dagens lys. Det blev onsdag den 3. november markeret på Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens. I forbindelse med jubilæet har skolen udgivet et magasin med 30 historier, der beretter om mennesker, der har taget vidt forskellige retninger indenfor faget.

På SOSU FVH’s afdelinger i Fredericia, Vejle, Horsens og Kolding var det onsdag en festdag. Fra klokken 13:00 – 15:00 var der inviteret til lagkage og boller for at markere jubilæet. Til stede på skolen i Fredericia var skolens direktør, Anne Mette Vind, der talte til eleverne, og det samme gjorde afdelingslederen i Fredericia, Margot Skyum-Jensen. Et af de 30 ansigter fra magasinet, Christina Sørensen, var også til stede. Til dagligt arbejder hun på Othello, men for 21 år siden blev hun færdiguddannet på netop Social- og Sundhedsskolen i Fredericia.

Christina Sørensen. (Foto: AVISEN)

Christina fortalte om sine oplevelser med faget, og efterfølgende talte vi med hende.

– Det er utroligt, at der er gået så mange år, konstaterer hun med et smil og fortsætter:

– Det er ret overvældende at blive inviteret til en 30-års fødselsdag. Det har jeg ikke tænkt over, at jeg skulle være med til før jeg blev kontaktet, men det var en spændende vej med at fortælle historien til Pernille (SOSU-skolens kommunikationskonsulent), men også at være her og tale til eleverne. På kort tid skulle jeg sige meget, men jeg vil gerne inspirere de unge til at fortsætte uddannelsen og samtidig give uddannelsen gode ord med på vejen, siger Christina.

Siden Christina blev færdiguddannet er der sket meget i faget fortæller hun.

– Vores faglighed skal bruges i større grad end tidligere. Tilgangene til de ældre mennesker har ændret sig, og der stilles større krav. Det har i mange år været et fag, hvor man er kommet ind, hvis man ikke helt vidste hvad man skulle. Da jeg blev uddannet, var kravene ikke så høje, og sådan er det ikke i dag, men vi skal have de gode historier ud, og ikke fokusere så meget på, at vi skal løbe stærkt og at der mangler folk, siger Christina Sørensen.

Margot Skyum-Jensen. (Foto: AVISEN)

Christina er én ud af de 30 historier, der fortæller om mennesker, der har taget forskellige retninger indenfor faget. Det er alt fra hjemmehjælperen, der har været i faget i over 30 år, assistenten på plejehjemmet, der har fået ansvaret for velfærdsteknologien, den unge EUX VELFÆRD-medarbejder, der bruger uddannelsen som springbræt til at blive læge. Der er også ingeniøren i sundhedsteknologi, der startede ud som hjælper, lederen af flere plejecentre og demenskonsulter, socialrådgiveren, der startede som SOSU, og nu er underviser på Social- og sundhedsskolen i Kolding. Og sådan kan man blive ved. De 30 ansigter viser kun et udsnit af de mange dygtige faglærte, men de viser tydeligt bredden af fagligheden og mulighederne. Uanset om man vil arbejde i faget, eller videreuddanne sig. 

– Gennem magasinet vil vi gerne vise de mange facetter ved at arbejde i velfærdssamfundet med udgangspunkt i en social- og sundhedsuddannelse. Vi vil også gerne hylde de mange social- og sundhedsuddannede, som bidrager til velfærdsstaten Danmark ved at sørge for, at såvel unge som ældre, og svage, får en bedre livskvalitet, siger Anne Mette Vind.

Anne Mette Vind med magasinet. (Foto: AVISEN)

Et fag med mange ansigter Gennem de sidste 30 år er dygtige faglærte social- og sundhedshjælpere, samt social- og sundhedsassistenter, vokset til en faggruppe på ca. 67.000 velfærdsmedarbejdere, der hver dag hjælper mere end 800.000 borgere i alle aldre, der har brug for deres omsorg og ekspertise.

Denne store faggruppe af velfærdsmedarbejdere er nu tydelig i velfærdsstaten Danmark. Men det er en stadig udfordring at få nok dygtige medarbejdere til at vælge Social- og sundhedsuddannelserne. Det håber Anne Mette Vind at kunne ændre ved at dele magasinet bredt:

– De 30 historier i magasinet er kun et lille billede på de tusindvis af dygtige faglærte medarbejdere. Vi håber, at vi gennem historierne kan synliggøre de mange muligheder faget giver og værdien for de mennesker og pårørende, der hver dag får glæde af de faglærtes ekspertise.  Vi håber også at endnu flere vil få øjnene op for hvor god en uddannelse det er. Måske kan magasinet også bruges ind i brobygning, UU-vejledning og på jobcentrene, siger Social- og sundhedsskolens direktør.
 

Magasinet er lavet i samarbejde med skolens samarbejdspartnere i praksis, og lokale FOA-afdelinger i skolens geografier. Det deles ud til elever, medarbejdere, kommuner og øvrige samarbejdspartnere, og kan købes via skolen.