Det har været en stor rejse for Lars og Helle Broen, der for 25 år siden begyndte at drive biograf i Middelfart, og for knap 12 år siden også i Fredericia. Panorama biograferne er blevet en fast del af det fredericianske kulturliv.

Hvis der nogen, der har været i gang med at binde de to byer ved Lillebælt sammen kulturelt, så er det parret bag de velkendte biografer. Rejsen startede for 25 år siden, og det har betydet en stor faglig interesse og viden om film. Udviklingen har også været enorm undervejs.

“Det hele handler om teknologien. Vi skal hele tiden kunne levere en særlig oplevelse, fordi vi konkurrerer benhårdt med alt det, der ellers dukker op. Før var det VHS, DVD’er og nu er det streaming. Så billedkvalitet, lyd og komfort er altid i højsædet”, forklarer Lars. Udviklingen har dog lagt endnu mere pres på biografejere, fordi filmene nu om dage kun kører ganske kort tid i biografen:

“Før i tiden kunne vi lade en god film køre og køre. Men nu går der næsten ingen tid, før de kommer ud andre steder. Så vores vindue er blevet mindre og mindre. Til gengæld er udbuddet af film også vokset. Vi skal differentiere os så kraftigt, og derfor har vi også lige investeret i nye lærreder og lyd”.

Til gengæld kom coronakrisen på det mest ubelejlige tidspunkt for Panorama Biograferne. Efter den nye og store investering måtte biograferne lukke ned akut i marts måned. Lars og Helle sad chokerede tilbage og anede ikke deres levende råd. Selvom de altid har følt stor opbakning i de to byer, var udsigten til nul omsætning dybt bekymrende. Ikke mindst fordi de altid har haft loyale ansatte, som de nu var nødt til at sende hjem.

“Vi endte med at rende rundt hernede alene og støvsuge. Faktisk tror jeg ikke, at jeg nogensinde har støvsuget så meget før”, siger Helle. Og selvom der ikke var nogen at støvsuge efter, var hele perioden ikke nem for hende:

“Der er meget liv omkring biograferne. Så pludselig at sidde passiv tilbage var ikke lige mig. Ja, folk siger jo en masse om, at så har man tid til dit og dat. Men for mig var det ikke nogen trøst”.

Kulturøen i Middelfart er rammen om Panorama på Fynsiden (Foto: Fredericia AVISEN)

Men frygten er langt fra væk. Ejerne af Panorama Biograferne ved ikke hvordan de skal komme gennem endnu en nedlukning, og de er også meget bekymrede for hvor lang tid samfundet skal lide under coronavirusset.

“Det er jo ikke bare os, men hele oplevelsesbranchen. Os, der lever af at folk går ud, vi er virkelig i knibe, jo længere tid det her fortsætter”, siger Lars. Selvom der nu er genåbnet, er der fortsat ikke det normale antal publikummer i biografen. Men som Helle og Lars forklarer, er der også et overordnet problem. Og det er helt ude af hænderne på biograferne over hele verden. Verdens store filmstudioer har nemlig aflyst premierefilm i stor stil. Det betyder også at mange blockbustere, der ellers giver omsætning og gode besøgstal, er forsvundet.

“Listen over film der ikke kommer er lang. Lige nu er det heller ikke sikkert at den nye James Bond film kommer i år. Den slags gør virkelig ondt. Men biograforganisationerne har forsøgt allevegne at råbe op uden held. Filmstudierne er bange for at gå glip af stor omsætning på dyrt producerede film, og så venter de hellere til en anden dag og lægger filmene på lager”, forklarer Lars.

Men det er også i Danmark, at han og Helle har fundet en manglende forståelse for biografernes situation. For det er ikke med tilfredshed at de har set Kulturminister Joy Mogensen sige, at biograferne ikke hører under kulturen men erhvervsstyrelsen.

“Hvad handler det lige om? For os er film da netop kultur om noget. Ja, jeg forstår altså slet ikke noget af det synspunkt”, siger Helle utilfreds. Lars uddyber synspunktet og forklarer, at meget dannelse foregår i biograferne:

“Det skaber fællesskabsfølelse og sammenhængskraft at gå i biografen sammen. Vi gør det som unge og ældre, med kærester vi finder første gang, familie vi har stiftet. Vi bliver set sammen og vi ser sammen. Det vil jeg påstå er ægte kultur”.

Utilfredsheden stammer også fra at man politisk valgte at bruge 700 millioner på sommerpakker, der skulle afhjælpe konsekvenserne af coronatiden, men at biograferne altså blev efterladt til støvsugning og selvhjælp.

Det med at film skal ses i biografen er også Lars og Helles store ting. Helle fortæller, at mange jo kommer og spørger om en film er god. Hun har forlængst valgt at sige sandheden, for ellers kommer det skidt tilbage, hvis folk føler sig dårligt rådgivet. Men med det ellers store filmudbud kan man jo også anbefale andre forestillinger.

“Vi ved jo noget om film. Vi ser dem allesammen selv. Ellers ved vi jo ikke, hvilken vare vi sælger. Jeg er ikke selv til gyserfilm, så det må andre godt lige tage et kig på. Vi beder også de ansatte om at se filmene, så alle er ajour med det vi spiller”, siger Helle. Lige nu er det især “Vores mand i Amerika”, der er interessant for biograferne.

“Det er en film, der kan noget. Og den slags vil vi gerne have meget af fra dansk film”, siger Lars. Allerede fra starten af coronakrisen gik man ud og investerede i plexiglas, sprit og handsker. Men det er først nu, at der begynder at være lidt forbedring i publikums interesse. Samtidig er der forskel på biografpublikummet i Middelfart og Fredericia: I sommermånederne kører Middelfart langt bedre end Fredericia, da byen tiltrækker sommerhusgæsterne fra oplandet. Omvendt er Fredericia stærk i de andre måneder:

“Først startede vi i Fredericia på teatret. Så fik vi tilbudet om at komme ned i Axel Domus. Egentlig skulle der vist have været ejerlejligheder. Men vi fik muligheden og slog til”, siger Lars.

I dag er Panorama Biografen ved Axel Domus blevet en fast kulturinstitution i Fredericia, og der samarbejdes med 4-5 virksomheder om fællespakker til en hyggelig aften i byen. Fredericianerne roses meget af parret, det synes at borgerne er gode til at deltage og gøre sig aktive. De har også mærket fremdriften og udviklingen i Fredericia de sidste mange år, og de håber at det hele kommer tilbage efter coronakrisen.

“Vi kan ikke pudse vinduer og støvsuge de næste par år, så vi krydser nok fingre ligesom alle andre. Men vi er meget glade for opbakningen både i Middelfart og Fredericia gennem alle årerne”, slutter Lars og Helle.

Tillykke med de 25 år.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer