Forside EP19 21-årige Oliwia har for travlt til EU

21-årige Oliwia har for travlt til EU

DEL
Oliwia er 21 år gammel og arkitektstuderende. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Fredericia AVISEN er draget til Polen, hvor vi har i sinde at møde EU-borgere fra andre lande. Det første vi møder er beviset på kapitalismen: En Starbucks Coffee. Bag disken møder vi Oliwia til en snak om hendes syn på EU og det forestående valg.

Vi er i et storcenter ved siden af Raddison Blues store hotel. Det minder om Fields i Ørestaden. Modebutikkerne står side om side, imens duften af frisk kaffe, brød og andet godt lokker fra alle hjørner og kanter. Et enormt springvand samler de mange shoppingmuligheder, og her finder vi plads hos verdens største kaffekæde: Starbucks. Vi taler med Oliwia om arbejde, studier og valg.

21-årige Oliwia bor i byen, vi er ankommet til, Stettin. Hun elsker Polen, livet og mulighederne, og trods mange timers arbejde og studie er hun meget tilfreds med alt. Hun læser på arkitektskolen i Poznan. Udover det har hun et fuldtidsarbejde, så hendes tid er knap.

Skal du stemme til Europaparlamentsvalget?

“Stemme? Nej, det har jeg ikke tid til”, lyder det fra Oliwia, til stor ærgrelse for Fredericia AVISENs tre udsendte politiske rapportere. Chefredaktøren kunne da heller ikke dy sig for at spørge ind til, hvorfor den unge kvinde ikke havde tænkt sig at stemme.

“Jeg arbejder otte timer om dagen her, og så går jeg i skole fem dage om ugen. For at læse kører jeg tre timer med tog, så jeg føler simpelthen ikke jeg har tiden til det”, forklarer Oliwia.

“Men til de lokale valg her i Polen stemmer jeg, men jeg har ikke tid til at sætte mig ind i det her EU-valg. Det er meget kompliceret at finde ud af, og så vil politikerne alle sammen det gode, men de formår aldrig at komme i mål med det. Jeg vil kun stemme, hvis jeg har haft tiden til at sætte mig ind i tingene, det har jeg bare ikke lige nu. Det er svært for de unge mennesker i Polen at få tiden til at sætte sig ind i EU, for mange arbejder og studerer samtidig”, fortsætter hun.

Forbindelse til Danmark

Udover at spørge ind til politik fik vi også talt om livet i Polen i forhold til i Danmark. Oliwia har faktisk en tæt forbindelse til det danske kongerige, for hendes far er entreprenør på Lolland, så hun har været på besøg i Danmark.

“Jeg kan rigtig godt lide at bo her i Polen og i Stettin. Der er meget mere liv her i Polen, det kan jeg rigtig godt lide”, siger hun med et lille grin, men de største grin kom fra Chefredaktøren, der kunne berette at hun også har været uheldig med Lolland, hvis hun vil se liv og glade dage.

Oliwia fortæller, at hun på Starbucks tjener den fastsatte mindsteløn på 12 Zlothy i timen, en timeløn der i danske kroner lyder på lige knap 21 kroner. En løn som hun fortæller til den nysgerrige kulturredaktør, at det er hun meget fint tilfreds med. Hun fortæller, at hun bor i en 40 kvadratmeter stor lejlighed sammen med en ven, som de betaler lige omkring 2600 kroner i måneden for.

I Polen får man ikke penge for at studere, så for at det hele løber rundt for Oliwia får hun, udover sit fuldtidsarbejde, et økonomisk tilskud fra hendes forældre i Danmark.

https://fairbillet.dk/Store/Basket/BuyTicket?EventId=292&TicketCategoryId=986
Annonce
DEL