I Eigtveds Pakhus ved Udenrigsministeriet blev der lørdag klokken 14:00 afholdt pressemøde, hvor der kom en status på situationen vedrørende COVID-19.

Det helt store tema for pressemødet var de lukkede danske grænser, som Statsminister Mette Frederiksen offentliggjorde fredag aften. Tiltaget trådte i kraft klokken 12:00, og indtil nu har det givet i alt 18 tilfælde af afviste personer. De 13 tilfælde har fundet sted på Øresundsbroen og de resterende fem er sket ved den “blå grænse” ved Rødby / Gedser, hvor man er kommet med en bus fra Tyskland via en færgeoverfart. Tallet fra den grønne grænse mellem Jylland og Tyskland er endnu ikke offentliggjort.

“Den væsentligste forandring er, at personer ikke kan få indrejse i danmark med mindre de har et anerkendelsesværdigt formål. Vi har ikke helt overblik over de særlige forhold endnu, men vi ser løbende på det. Meldingerne vi har fået indtil videre er, at trafikken er ikke omfattende angående passagertrafik. Der kommer væsentligt færre end der plejer,” sagde kommunikationsdirektør fra Rigspolitiet, Anders Frandsen.

Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, gjorde status over Covid-19 smitten.

“Klokken 11 var der 821 bekræftede tilfælde. Vi skal være på forkant med borgerrettet kommunikation og udkommer på otte sprog og prøver i høj grad at være til stede med budskaber borgene skal have,” sagde Brostrøm.

Der er blevet opfordret til, at man som dansker kommer hjem fra udlandet, og det gjorde direktør for Udenrigsministeriet, Erik Brøgger, status på.

“Der er tre situationer. Vi har danskerne, der er turister og kommer hjem snarest muligt, og så vi har de fastboende der skal blive. Den tredje gruppe er studerende, der er en mellemgruppe. Hvad de skal gøre afhænger af deres situation og hvilket land de er i,” sagde Brøgger og fortsatte:

“Charterrejsende skal nok komme hjem, da de har en pakkerejse. Dem, der rejser med rutefly, kan være udfordret, da enkelte lufthavne lukker ned og i den situation skal man have en tæt dialog med flyselskabet og vi har en formodning om 15.000 skal hjem med rutefly. Danskere, som er af sted individuelt, har vi ikke et overblik over, men de skal også hjem,” sagde Brøgger og slog fast, at man skal tage den med ro, hvis man strander, da det ikke er en evakueringssituation.

Et af de store temaer har været fødevaresituationen. I den forbindelse gav Esben Egede Rasmussen, direktør i Fødevarestyrelsen, en status.

“Covid-19 udgører ikke fare for fødevaresikkerheden. Vi beskæftiger os mest med at følge sundhedsmyndighedernes anbefaling om at undgå tæt kontakt. Det gælder både når man spiser og handler. Det med at være sammen i store tal i lang tid er ud fra den perspektiv en dårlig idé.”

“Vores fokus er at holde forsyningsvejene åbent så der produceres det, der ska. Vores kontrolpersonale er hvor de skal være på plads, blandt andet på slagterierne. Tilsvarende er vi på grænsevarekontrollen.”

“Detailhandlen får vi daglig tilbagemeldinger fra. Der produceres stadig rigeligt mad og drikke, og hvis man følger normale handelsmønstre er der ingen problemer,” forklarede Esben Egede Rasmussen.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer