Leona Muslija er en ganske almindelig 3.G-elev på Fredericia Gymnasium, men i hendes fritid har håndbold fanget og i det sidste halvandet år har hun taget fløjten i munden og været dommer.

Leona har været på ferie, og med skolestart skulle vi finde et tidspunkt, der passede hende at mødes. Vi mødtes derfor i Fredericia Idrætscenter inden Leona skulle til håndboldtræning en hverdagsaften.

Leona kommer ud af en meget sportsglad familie, og derfor synes hendes far, da hun var i U10-alderen, at hun skulle prøve at starte til håndbold.

“Min far har altid været meget glad for sport, så han spurgte om jeg ville starte,” siger Leona, der med tiden er blevet rigtig glad for håndbold.

I dag er Leona selv spiller på FHKs U19-hold og hun træner U13-pigerne, og derudover er hun som nævnt dommer. Og allerede i en tidlig alder begyndte interessen at tage fart.

“Vi har en stor legeplads derhjemme, hvor vi spillede. Vi lavede mål ud af sand og så spillede vi,” siger Leona, der for halvandet år siden valgte at blive håndbolddommer:

“Jeg talte med en jeg gik i grundforløbsklasse med, og jeg havde allerede talt for sjov med en veninde om det. Da jeg begyndte at dømme synes jeg det var sjovt.”

Leona kan tydeligt huske sin debutkamp, hvor hun dømte en U10-pigekamp. Det endte med at give hende en oplevelse, der var sjov .

“Det var en sjov kamp. Jeg dømte en kamp med Søndermarken og jeg var bange til at starte med, men da jeg kom ind, var det som om jeg havde gjort det før. Træneren fra Søndermarken bad sit hold om at tage armstrækkere inde på banen, fordi de skød lige på målmanden, så de skulle tage dem inde på banen,” siger Leona og griner.

“Jeg kom godt i gang med den kamp, og de var ikke så optaget af hvad jeg dømte,” fortsætter hun.

Hvordan har det påvirket dig på håndboldbanen, at du er blevet dommer?

“Jeg har selv lagt mærke til det i kampene. Noget bliver man sur og kan se, når dommeren ikke ser det. Men jeg ser godt, at man ikke kan se alt og det gav en ny perspektivering og synsvinkel til kampene,” siger Leona.

Det højeste, som Leona har dømt, er U16 drenge A, men ellers er det spredt, hvad hun dømmer. Hun har blandt andet også dømt Serie 1.

“Nogle gange kan det være sjovt og nogle gange er de sure, da de bare vil vinde for enhver pris. Det kan være de sjoveste og de værste at dømme,” siger Leona.

Hvad drømmer du om som dommer?

“Jeg vil godt prøve at dømme nogle ældre som U14 og U16, hvor de spiller med harpiks. Der bliver det sjovere,” siger Leona, der som 3.Gs elev ikke forventer at komme til at dømme meget i det kommende år.

Dommergerningen følger med Leona som spiller

På håndboldbanen vogter Leona målet. Det hele startede med, at hendes hold manglede en keeper, og så skiftes de forskellige spillere på holdet til at stå på mål, og Leona var en af de bedste.

Det, at Leona står på mål, gør at hun kan følge dommerne nede fra målet.

“Når de ikke står i min ende kan jeg godt holde øje med dem. Jeg holder mere øje med dommerne end resten af kampen, hvis man kan sige det sådan. Det er sjovt hvordan det er fra dommer til dommer og hvordan de ender med at dømme tingene,” siger Leona, der har ændret syn på dommerne efter, at hun selv er begyndt at drømme:

“Man ved, at dommerne ikke kan se det hele, selvom man godt vil have dommerne skal dømme det hele og det skal være til ens egen fordel,” siger hun.

Efter at have talt færdig gik Leona og jeg fra højborderne i forhallen og ind og overværede den sidste del af ligaherrernes træning. Efter lidt tid gik vi hver til sit, men det er ikke det sidste vi har set til den håndboldpassionerede Leona, som forhåbentligt skal passe fløjten mange år ud i fremtiden.

http://bit.ly/metteblomsterberglecture
Klik her