Ida Sofie Thorsøe fra Fredericia Sportsrideklub er nomineret til årets træner/leder til årets idrætsfest. Bag prisen står Fredericia AVISEN, der har talt med gymnasieeleven om sit virke i rideklubben.

Ida Sofie Thorsøe er 18 år, og går til dagligt i 2.G på Fredericia Gymnasium. Når den ikke står på undervisning og lektier er Ida en rigtig hestepige.

Siden hun var 8-9 år gammel har hun gået til ridning, men allerede inden hun startede, havde han prøvet at ride lidt hist og her.

“Min søster startede til ridning, og det greb mig. Jeg tror, at jeg synes hestene var fascinerende også,” siger Ida.

Siden da har interessen for alvor taget fart for Ida, der siden siden oktober 2017 har været træner for de 5-16 årige i Frederica Sportsrideklub

“Jeg havde brug for et fritidsjob, og jeg kunne ikke få det til at hænge sammen på andre på. Min mor er i bestyrelsen i klubben, så jeg endte med at få et job som træner der,” fortæller Ida.

Med sin egen personlige erfaring fra ridning lå det også til højrebenet for Ida at blive træner, da hun kan relatere mange af tingene til hendes egne oplevelser gennem tiden.

“Når jeg selv har prøvet det kan jeg give det videre, da jeg selv har haft problemstillingen før,” siger Ida, der i starten havde det lidt mærkeligt med at skulle være træner og lære fra sig:

“Det var mærkeligt på den måde, at jeg selv har været vant til at have en underviser, som man har lært af. Det var lidt specielt pludselig at stå med ansvaret for at undervise, men efterhånden har jeg vænnet mig til det.”

Hvordan er det at være træner?

“Det er fedt. Jeg kan godt lide at lære fra mig og give en god oplevelse til nogle andre, samt give min glæde ved sporten videre,” siger Ida.

I Fredericia er der specielt meget fokus på fodbold og håndbold, men Ida fortæller, at ridning også er udbredt i byen og hun glæder sig over, at der er mange medlemmer i Fredericia Sportsrideklub.

“Det er fedt, at der er mange medlemmer. Jeg kender flere i min egen aldersgruppe, så det er fedt at kunne sparre på den måde,” fortæller Ida.

Ridning er ikke en holdsport, og man er på en måde konkurrenter, selvom man er i samme klub. Om det fortæller Ida:

“Vi bruger hver dag sammen, og vi er der mindst tre timer hver dag. Vi går op og ned af hinanden, og man kan godt mærke, at vi på en måde er konkurrenter, men de går ikke udover venskabet,” siger hun.

Hvor meget tid bruger du på ridning pr. uge?

“Jeg bruger omkring de to timer om dagen på min egen hest, og så har jeg dem, som jeg træner, to gange i ugen. Det bliver til i alt tre gange to timer med dem, så det løber hurtigt op i omkring de 20 timer,” udtaler Ida og fortsætter:

“Det er lidt skræmmende at tænke på, hvor lang tid jeg bruger på det, men jeg kan godt få det til at hænge sammen med lektier.”

Ida er meget passioneret omkring sin sport, og det betyder også, at der er ting hun giver afkald på i forbindelse med studiet på Fredericia Gymnasium.

“Der er sociale arrangementer, som jeg bliver nødt til at sige nej til, fordi jeg skal tidligt op og til stævne. Men jeg ser det ikke som, at jeg er meget anderledes end andre på det punkt, da de bare har et andet arbejde at passe efter skoletid,” forklarer Ida.

Ida bruger meget tid på ridning, både på det personlige plan, men også på at træne rytterne i 5-15 års alderen. Hun er dog i tvivl om, hvor langt hun vil drive det.

“Der er ikke mange kroner og øre i ridning. Jeg vil gerne være rigtig god, men jeg er i tvivl om jeg vil drive det professionelt,” siger Ida.

Overrasket over nominering

Siden oktober 2017 har Ida været ridetræner. Hun havde ikke set det komme, at hun ville blive nomineret til årets træner / leder til idrætsfesten, der afholdes d. 5. februar.

“Jeg blev overrasket. Jeg ved ikke, hvem der har nomineret mig, og jeg har spurgt alle eleverne om, hvem det er. Jeg prøver at få det ud af dem, men det er et skulderklap i sig selv at blive nomineret,” forklarer Ida.

Hvordan blev du informeret om nomeringen?

“Vores formand informerede mig en aften. Han kom hen til mig og sagde, at han skulle snakke med mig, og at det var alvorligt. Jeg troede, at jeg havde gjort noget jeg ikke skulle, men så fortalte han, hvad det var og det kom meget uventet,” fortæller Ida.

Hvorfor tror du, at du blev nomineret?

“Det, der er blevet nævnt er, at jeg er god til at sørge for det mentale med at sætte sig på en hest. Hvis man ikke tror på det, kommer man ingen vegne med det,” siger Ida.

Idas mor er i bestyrelsen i Fredericia Sportsrideklub, og hun var stolt på datterens vegne.

“Hun var meget overrasket, da det ikke var hende, der havde indstillet mig. Hun satte en større eftersøgning i gang for at finde ud af, hvem det var. Hun var stolt og prøvede at holde det hemmeligt for mig,” siger Ida med et smil.

Hvordan er det at skulle være en del af hele showet til idrætsfesten?

“Det er lidt nervepirrende faktisk. Jeg har det med at kravle langs væggen, det er grænseoverskridende på en måde,” siger Ida og kommer ind på, hvor langt hun ud i fremtiden kunne finde på at være træner:

“Det er svært at sige, men i hvert fald gymnasietiden ud og så må vi se, hvad der sker efterfølgende.”

Unikt forhold til heste

Når man går så meget op i en sport, som Ida gør, er det oplagt at følge med i tv, når stjernerne er i aktion. Det er dog ikke tilfældet for Ida.

“Det bliver ikke til så meget, som det kunne, da jeg ganske enkelt ikke har tid til det. Jeg ser til gengæld mange stævner fysisk og ser andre ride, hvilket man lærer af,” fortæller Ida.

I alt har Ida haft fem heste inklusive hendes nuværende, og hun fortæller, at man opbygger et specielt forhold til sin hest.

“Det lyder lidt som eventyrpigen, hvor hesten er min bedste ven. Man lærer hesten at kende på forskellige måder, og ved hvordan den reagerer på forskellige ting. Hesten lærer også en selv at kende, og ved hvordan man er i specifikke situationer,” udtaler Ida og slutter af med at fortælle, hvad hun ellers bruger sin fritid på, udover ridning og lektier:

“Jeg træner lidt fysisk for at hole mig i gang, det er vel det eneste jeg laver ud over ridning og lektier,” lyder det fra Ida Sofie Thorsøe.

 www.eventc.dk