Forside Fredericia 17-årige Nadja fra Fredericia er besøgsven i skoletiden

17-årige Nadja fra Fredericia er besøgsven i skoletiden

DEL

En gruppe unge elever fra Højer Efterskole har et valgfag, hvor de er besøgsvenner i skoletiden. En af dem er 17-årige Nadja Ørnebjerg fra Fredericia, der hver uge besøger beboerne på plejehjemmet Digegaarden. Et valgfag, hvor de unge lærer at tage socialt ansvar for en ældre generation.

Det er onsdag eftermiddag, og eleverne på Højer Efterskole har valgfag. Derfor har 17-årige Nadja Ørnebjerg fra Fredericia fundet et vendespil frem og sat sig ved siden af 62-årige Erling Larsen, der er beboer på plejehjemmet Digegaarden i Højer. Sammen med seks andre efterskoleelever er Nadja nemlig besøgsven på plejehjemmet i skoletiden.

– Det her valgfag er virkelig anderledes på den gode måde. Vi hygger os med beboerne, og det er tydeligt, hvor meget de liver op, når vi kommer. De fortæller en masse om deres liv, som er helt anderledes end vores, fortæller Nadja Ørnebjerg, der går i 10. klasse på Højer Efterskole.

Rundt om bordet tager unge og beboere gas på hinanden, og der bliver holdt skarpt øje med, hvem der kan finde på at snyde. Samtalen går let, samtidig med at de unge næsten umærkeligt tager hensyn til Erling, der er lam i venstre side efter en hjerneblødning.

For Erling er det ugentlige besøg af efterskoleeleverne et velkomment højdepunkt.

– Det frisker dagen op, når de kommer – men hende her, hun er fræk, siger Erling Larsen med et grin og et nik mod Nadja.

Eleverne bliver sat fri i mødet

Det er første gang, at Højer Efterskole har udbudt valgfaget, hvor eleverne er besøgsvenner på plejehjemmet. Og eleverne bestemmer selv, hvordan de tilbringer tiden med beboerne.

– Vi planlægger ikke noget for eleverne. De er sat fri til at gå ind i mødet med beboerne og selv skabe relationen. Nogle spiller brætspil, andre synger med beboerne, og så bruger de meget tid på bare at snakke og fortælle om hinandens liv, siger Else Marie Pedersen, der er lærer på Højer Efterskole og står bag valgfaget.

Faget med besøgsvennerne er et forsøg på at tilbyde eleverne noget andet end de traditionelle valgfag og sætte fokus på social ansvarlighed. Else Marie Pedersen har kun fået positive reaktioner fra elever og plejehjemmets beboere.

– Eleverne kommer utroligt glade tilbage fra plejehjemmet. Jeg oplever, at de tager ansvar, og at de føler, at de gør en forskel – og det er altså noget, de vokser af, understreger læreren.

Indtil videre kører valgfaget på Højer Efterskole frem til juleferien.

https://pro-print.dk/

DEL