Der var i dag åbningsreception på udstillingen ‘Wasteland – fra “affald til arkitektur”. Bygningsfacader af gamle aviser, gulve af korkpropper og nedrivningsmodne huse flyttet fra forladte områder til storbyer. Det er blot nogle af eksemplerne på, hvad der blev præsenteret i dag, hvor Wasteland åbnede i Kolding.

Wasteland stiller spørgsmålene: Hvad hvis de materialer, vi anser som forbrugte, kunne blive til nye smukke produkter, huse og byer? Hvad hvis affald var vores største potentielle ressource?

Alene i Danmark produceres 1,3 mia. tons affald om året – bygge- og anlægssektoren står for en tredjedel. Samtidig stiger efterspørgslen på byggematerialer globalt. Med udstillingen viser arkitektfirmaet Lendager Group en ikke så fjern virkelighed, hvor rest- og affaldsprodukter ses som de vigtigste byggematerialer i udviklingen af vores byer, hjem og samfund.

Samarbejdet med Lendager Group er blevet til mellem Kolding Kommune og Trekantområdet Danmark med støtte fra Realdania. Det er et partnerskab, der tager udgangspunkt i de høje ambitioner om at styrke den cirkulære økonomi, som handler om meget mere end affald og genbrug. Det handler også om at nytænke, hvordan man driver forretning, hvordan produkter bliver designet og hvilke materialer, man bruger.

Karsten Byrgesen talte

Efter de smukke jazztoner fra Trio Otto talte Kolding Kommunes borgmester Jørn Pedersen, men også den nyvalgte fredericianske byrådsmedlem, Karsten Byrgesen talte. Han sagde blandt andet:

 

 

“Den 16 juli 1969 satte Niel Armstrong fødderne på månen med ordene ”Det er kun et lille skridt for mennesket, men et kæmpespring for menneskeheden”. Og netop i tirsdags – knapt 50 år senere – sender SpaceX så en raket med en Tesla på spidsen ud i rummet! Det der slår mig er, at vi kan opfinde og udvikle fantastisk teknologi, som gør at vi kan finde til månen og Mars – men stadigvæk drøner der langt over 20.000 stykker affald rundt oppe i rummet, nye øer af affald dukker op i vores verdenshave og på jorden efterlader vi os store spor af affald. Vi skal simpelthen bruge den samme pionerånd, teknologi, omtanke og viden, som skaber månelandinger, til at sikre at affald gøres nyttig og at ingen ressourcer går til spilde,” sagde Karsten Byrgesen og fortsætte:

“Det kan vi her i Trekantområdet – vi er både ”Danmarks Produktionscentrum” med flere end 1.200 produktionsvirksomheder men vi er også et område med stor viden inden for grøn teknologi, design og energi. Det er altså en slagkraftig cocktail, når det handler om at skabe mere værdi med færre ressourcer – når produktdesign, materialevalg, produktionsprocesser og forretningsmodeller går op i en højere enhed. Lad mig også tilføje, at hele 90% af danske virksomheder er positivt indstillede over for cirkulær økonomi men rigtig mange ønsker bedre viden og værktøjer, for selvom ”mere med mindre” er almindelig godt købmandskab så er det ikke nødvendigvis så ligetil. Cirkulær økonomi er først og fremmest vækstpolitik, med store muligheder for virksomheder og erhverv – med indbygget positiv miljøeffekt! Altså en god forretning, som også gør godt.”

“Men det er mere end det; for som kommuner, byer, borgere og forbrugere er vi også en del af ligningen. Og jeg tror faktisk, at vi som kommuner og område bliver mere attraktive og innovative af at agere cirkulært. Ved at skabe nye fællesskaber omkring ressourcer, gentænke vores naboskaber og byrum,” sagde Byrgensen og smilte, inden han sluttede med ordene.

“Sagt med et stort glimt – hvis vi starter med at kalde vores udmærkede trailer-kultur for ”deleøkonomi” så er vi allerede godt på vej. -Men vi har altså en række stærke kulturelle byggeklodser, som vi kan sætte stærkere i spil og skabe aktiver for vores byer og borgere.    Denne ramme – udstillingen Wasteland og de omkringliggende aktiviteter – er derfor henvendt til mange forskellige målgrupper: Vi skal både have professorer, skoleklasser, byplanlæggere, iværksættere, erhvervsklynger, almindelige borgere og politikere som jeg selv til at komme forbi. Cirkulær økonomi berører alle og interesserer flere og flere.  For Wasteland er, hvis ikke en øjenåbner, så en visuel løfteraket der vil hjælpe os alle med bedre at forstå dybden og bredden og perspektiverne i bæredygtighed og cirkulær økonomi. Billedlig talt så står vi i dag på affyringsrampen: De næste 10 uger – frem til midt-april, vil boble af aktiviteter og besøgende herinde. Og jeg ser frem til – sammen med en række politiske kolleger fra de øvrige kommuner – at følge denne ti-uger lange rejse tæt. Jeg ved godt at vi ikke foretager en månelanding på 10 uger – men jeg har forventninger til, at Wasteland og de omkringliggende aktiviteter kan føde ind med såvel vilde visioner som konkrete ideer til arbejdet med cirkulær økonomi og produktion. Og dem agter vi naturligvis at omsætte på bedst mulig vis. Til bæredygtig vækst og attraktivitet. Til samarbejder og handling.”

Om Wasteland

Den 26. januar 2017 åbnede Lendager Groups udstilling ’Wasteland – fra affald til arkitektur’ hos Dansk Arkitektur Center i København.

Wasteland viser, med udgangspunkt i konkrete projekter fra Lendager Group, hvordan affald kan betragtes som vores største uudnyttede ressource og kan indgå i produktionen af nye bygninger og i moderne byudvikling. Udstillingen gør det håndgribeligt, hvordan arkitektoniske greb kan være med til at løse nogle af de globale udfordringer, som verden står overfor.

Udstillingsperioden på DAC er slut, men Wasteland fungerer nu som vandreudstilling – så viden om affald og bæredygtighed kan rejse verden rundt. Første stop på rejsen er Saxovej 12 i Kolding, hvor du kan opleve udstillingen fra den 10. februar 2018 til den 15. april 2018. Udstillingen har gratis entré og er åben onsdag til søndag fra 12.00 til 17.00.

Se mere: