Noemi Costa er uddannet skuespiller og arkitekt. Hun er født og opvokset i den catalanske millionby Barcelona. En by, hvor kulturen, arkitekturen, berømtheder og livet gror. Nu bor hun i Fredericia, hvor et internationalt kultur- og kunstnermiljø spirer.

Af Andreas Dyhrberg Andreassen

Noemi er lige stået op, da vi mødes på restaurant Perhaps i Fredericia. ”Det blev sent i går”, siger hun med sit imponerende gode dansk. Holdet bag havde holdt en lille fest for at markere, at ”Klokkeren fra Notre Dame” var gået fantastisk. Forestillingen har gennem måneder spillet sig ind i teatergængernes hjerter, opnået anerkendelser fra hele verden og er nu klar til at rejse til København.

Noemi nyder livet på Fredericia Teater, gåturene på det historiske og velbevarede voldanlæg og når solen skinner, kalder den store Østerstrand i centrum af byen. Hun mødes med både danske og internationale venner i byen og så drømmer hun om sit eget teater.

Vi får to kopper god kaffe med mørkchokolade ved siden af.

Noemi fortæller om sin rejse fra Barcelona og det spring, det var. ”Det er koldt og mørkt i Danmark, så først tænkte jeg, hvad laver jeg her. Når jeg talte med mor og far på telefonen, kunne de også mærke det – og de synes nok, at jeg skulle komme tilbage”.

Noemi fik job på en tapasrestaurant i København. Hun fik mange nye venner og faldt gradvist til.

Men så lukkede restauranten, men det var måske skæbnen.

”Jeg havde ikke en drøm om at arbejde på en tapasbar, jeg ville være skuespiller. Så da chancen bød sig for, at jeg kunne komme til at arbejde på Fredericia Teater, var jeg lykkelig”, fortæller Noemi og fortsætter:

”Jeg kom til Fredericia om vinteren. Alt var mørkt, det hele var meget nyt. Jeg havde jo ingen venner endnu. Det var mærkeligt og der var slet ikke så mange lyde, som jeg kendte fra storbyen. Jeg begyndte at socialisere, alt lysnede og sommeren kom.”

Noemi smiler, drikker lidt kaffe og siger:

”Fredericia er virkelig en dejlig by. Jeg mødte en stor gruppe af internationale musikere og kunstnere. Sammen startede vi en bogklub, ja og i dag skal vi holde julefrokost. Der er mennesker fra hele verden. Jeg har virkelig været heldig. Jeg er havnet i en by, hvor jeg møder mange positive mennesker, byen blomstrer og jeg kan lave det arbejde, som jeg brænder for.”

Den første opgave, hvor fredericianerne kunne nyde godt af Noemis talent var på den anmelderroste ” A Midsummernight’s STEAM”, der foregik i de smukke rammer, hvor Kanalbyen skyder op.

Noemi har arbejdet på en tegnestue, men det var det kunstneriske og skuespillerfaget, der trak i hende. I sit job på Fredericia Teater kombinerer hun dog de egenskaber, hun har lært som arkitekt med skuespillerfaget.

”Jeg elsker mit arbejde og jeg elsker at arbejde. I mit nuværende arbejde nyder jeg, at jeg forstår skuespillerne og også alle ”os”, der arbejder bagved. Det udnytter jeg og ser alt fra flere sider, ”siger Noemi.

Når arbejdet ikke kalder, hygger hun med vennerne. Hun har lært at bruge det danske ord ”hygge”, men et andet ord, hun bruger ofte er ”drømme. Og Noemi drømmer og brænder for livet på teateret. ”Jeg elsker at følge en produktion fra start til slut. Processerne undervejs, udfordringerne, dramaerne, drømmene og resultatet, når lyset bliver slukket i salen, spottet tændt på scenen og teaters magi rammer menneskerne i hjerterne. Det elsker jeg. Derfor vil jeg gerne have mit eget teater en dag. Jeg vil prøve at være chefen, men der er lang vej endnu og jeg skal arbejde hårdt, være dedikeret og målrettet for at nå de drømme”, fortæller Noemi.

Noemi kommer fra en by, jeg elsker og nu sidder hun her foran mig og fortæller om byen, jeg kommer fra. Hun smiler flere gange undervejs på den måde, hvor genertheden, men også selvtilliden rammer plet. Hun taler en blanding af spansk, engelsk og dansk. Hendes dansk er perfekt, men det skal gøres præcist og udtalen skal være pæredansk, før hun er tilfreds, så nogle gange undervejs i interviewet, må jeg bekræfte hende i udtale og ordets betydning.

 

Det bliver spændende at følge den 29-årige catalonier i hendes videre færd.