Den 18. maj skydes Skoleidrættens Forårsfestival i gang i Vejle, hvor 1100 5. klasses elever fra byen får sig en dag med en masse idrætsaktiviteter, som Vejle Idrætshøjskole står bag. Et initiativ, der skal hjælpe de lokale skoler til at se mulighederne i et samarbejde med en lokal aktør.

I Vejle har man på sjette år en god tradition med at arrangere ”5. klasses dagen”, som er et stort hit blandt kommunens skoler. Det er denne dag, som Skoleidrættens Forårsfestival er blevet en del af.

Vejle Idrætshøjskole står bag

Vejle Idrætshøjskole vil i år kaste de mange elever ud i en masse fysiske og sjove udfordringer. Hele DGI-Huset og de omkringliggende arealer er i brug, og der planlægges både inde og ude aktiviteter, hvor eleverne på blandede hold kan se frem til en aktiv dag, hvor der skal dystes i alternative lege og aktiviteter.

– Det bliver en herlig dag i højt gear med motion, leg og socialt samvær som det primære udbytte. Holdene sammensættes med elever fra flere skole. Samtidig en eksemplarisk afprøvning af, hvad der kan skabes og lade sig gøre i et tværfagligt regi, når opbakningen og viljen er stærk, siger Erik Grønfeldt, som er koordinator for den fælles idrætsdag.

Skoleidrættens Forårsfestival i Vejle arrangeres af Dansk Skoleidræt Kreds Trekanten, Vejle Kommune og Vejle Idrætshøjskole.

– Skoleidrættens Forårsfestival er alletiders mulighed for, at flere elever oplever lokalområdet som en del af skolen. Det er et stærkt initiativ i den samlede indsats for at få mere bevægelse i skoledagen, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

En håndsrækning til den åbne skole

Det kræver ihærdigt arbejde for landets folkeskoler at få en frugtbar relation i stand til en forening, uddannelsesinstitution eller anden aktør i nærområdet, hvilket ellers var en vigtig del af skolereformens ambitioner om, at skolerne skulle åbne sig mod lokalsamfundet.

I en undersøgelse fra Center for Ungdomsstudier fra september 2015 blandt mere end 1600 idrætsforeninger angiver 35 %, at de har samarbejde med en skole. Tilsvarende foretog Dansk Skoleidræt en lignende undersøgelse i november 2014 blandt mere end 1000 lærere – den viste, at 65 % af lærerne føler sig udfordret, når det handler om at få skabt mere fysisk aktivitet gennem et samarbejde med det lokale foreningsliv.

Der altså fortsat arbejde at gøre med at få skabt nogle gode samarbejder. Dansk Skoleidræt og Nordea-fonden har derfor sat sig for at hjælpe parterne med at nærme sig hinanden. Det skal ske gennem den landsdækkende idrætsfestival, Skoleidrættens Forårsfestival, som fik debut 14 forskellige steder sidste år, og som i 2016 føjer adskillige nye byer til listen.

Således ligger det fast, at op mod 15.000 elever får sved på panden ved en af de i alt 44 udgaver af Skoleidrættens Forårsfestival, som finder sted fra slut april til slut juni.