Julehygge med sang og snak henover julebordet kendetegner den danske jul. Men for rigtig mange byder julen ikke nødvendigvis på glæde og gode stunder. Nye tal viser, at over 100.000 i Region Syddanmark lider af et ubehandlet høretab, der ofte fjerner glæden ved sociale sammenkomster og besværliggør kommunikationen med andre.

Hver sjette borger over 18 år lider af høreproblemer, og rigtig mange af disse gør ikke noget ved deres høretab. I Region Syddanmark viser de nyeste tal, at 101.300 er ramt af et høretab, som ikke behandles. Det er dårligt nyt for julehyggen i de danske hjem, at så mange går rundt med nedsat hørelse, der kan give problemer i sociale sammenhænge.

For julemåneden er kendetegnet ved masser af sociale sammenkomster – både i familien, blandt venner og på arbejdspladsen. At have dårlig hørelse er ifølge Høreforeningen et kommunikationshandicap, der kan føre til social isolation.

Men der er håb for de mange, der lider af problemer med hørelsen. Nye tal fra den mest omfattende undersøgelse af høretab i Danmark, Eurotrak, viser, at 50 procent af høreapparatsbrugere oplever en forbedring i sociale sammenhænge og evnen til at deltage i gruppeaktiviteter, som eksempelvis juleaften, også forbedres for mere end halvdelen.

– Vi ved fra undersøgelser, at sociale sammenhænge er der, hvor folk med høretab oplever nogle af de største problemer. Hørelsen er vital for, at man føler sig som en del af en fællesskabet i sociale sammenhænge, og derfor udgør de mange ubehandlede høretab både et problem for den enkelte, familien og for kollegerne på arbejdspladsen, siger Karen Wibling Solgård, landechef i Oticons danske salgsselskab.

Misser forbedret livskvalitet
På landsplan har 800.000 danskere problemer med hørelsen, og en halv million af disse gør ikke noget for at afhjælpe høretabet. Ifølge undersøgelsen kan den manglende behandling af et høretab aflæses direkte på livskvaliteten. Således svarer 94 procent, at de oplever forbedret livskvalitet, efter de fik behandling for deres høretab.

– God hørelse betyder rigtig meget for danskernes livskvalitet. Og julen er netop et tidspunkt, hvor en stor del af julestemningen handler om sang, samtale og socialt sammenværd, der bliver meget besværliggjort af et ubehandlet høretab. Derfor betaler det sig for den enkelte borger i Region Syddanmark at bruge energi på at sikre bedre hørelse, siger Karen Wibling Solgård.

Oplever ikke stigmatisering
Mange lever muligvis med deres høretab, fordi de ikke vil vise det frem til omverdenen med et høreapparat. Men faktisk bliver der lagt mere mærke til dem, der ikke gør noget ved deres høretab, end dem der sætter den lille hjælper på øret.

89 procent oplever nemlig ikke nogen former for negative reaktioner, fordi de har høreapparater. Tværtimod er det oftere dem med ubehandlet høretab, der oplever at blive socialt afvist eller være offer for jokes, konkluderer undersøgelsen.

Dermed er der masser af gode ting, som venter på de mere end 100.000 i Region Syddanmark, der kan give sig selv en tidlig julegave ved at få tjekket, hvordan deres høretab kan afhjælpes.