Sidste år lancerede Kræftens Bekæmpelse 10-kampen, der er en 10-ugers mailudfordring for en sundere livsstil, som kan hjælpe med at forebygge kræft. 75.000 danskere deltog i 2018 og har siden taget de gode vaner til sig. En undersøgelse blandt et udsnit af sidste års deltagere viser bl.a., at hver tiende fra Syddanmark går mere i hverdagen. For Dorthe Jensen fra Sommersted satte 10-kampen gang i en livsstilsændring, der kunne mærkes.

4 ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges ved at lave små, men gode livsstilsændringer i hverdagen. Ved at spise mere fuldkorn, frugt og grøntsager, undgå forarbejdet kød, undgå sol og solarium, begrænse sit alkoholindtag og sørge for at motionere en halv time hver dag, kan man nedsætte sin risiko for kræft. Herudover er rygning fortsat en væsentlig risikofaktor, som er skyld i flest kræfttilfælde.  

Men det er ikke nemt at ændre vores vaner i en travl hverdag – og derfor lancerede Kræftens Bekæmpelse sidste år 10-kampen: En 10 ugers mailudfordring, der skal give inspiration og hjælp til at få de gode, sunde vaner ind i hverdagen.  75.000 danskere deltog sidste år, og én af dem er 51-årige Dorthe Jensen fra Sommersted, som stoppede med at ryge takket være 10-kampen:

  • Jeg havde lovet mine børn, at jeg skulle kvitte smøgerne 9. januar. Men et dødsfald i familien gjorde, at jeg måtte udsætte det. Jeg var ikke klar til at slippe mine smøger. Da jeg meldte mig ind i 10-kampen i 2018, besluttede jeg mig for at smide smøgerne, hvis en af udfordringerne omhandlede rygning. I april kom der så en mail, der blev min redning. Mandag den 9. april tjekkede mailen ind med en udfordring om at droppe cigaretterne. Den 21. april røg jeg min sidste smøg, og har ikke rørt en cigaret siden.

Dorthes børn er ikke de eneste, der har opfordret én af deres kære til at stoppe med at ryge. Hver tiende dansker fra Region Syddanmark, der deltog i sidste års 10-kampen, fortæller, at de har opfordret én eller flere, som de kender, til at stoppe med at ryge efter de deltog i 10-kampen.

Den 4. marts starter Kræftens Bekæmpelses 10-kampen igen med henblik på at hjælpe endnu flere danskere til en sundere livsstil. Og Dorthe Jensen fra Sommersted skal være med igen, men denne gang er det ikke smøgerne, der skal kvittes – det er gåturene, motion i hverdagen og sundere kostvaner, der skal være i fokus:

  • Jeg har allerede tilmeldt mig 10-kampen. Denne gang er min største motivation at få mere bevægelse og motion i hverdagen og få inspiration til en sundere kost. Når man stopper med at ryge, skal der være en erstatning for smøgen. Indtil videre har det mest været i form af kage eller andet lækkert og spiseligt. Rygestoppet har sat sine spor på vægten, og derfor vil jeg gerne have styr på motionen. 10-kampen er en god måde at få nye vaner på i fællesskab med andre.

Undersøgelsen, som er lavet blandt et udsnit af deltagerne fra sidste år, viser, at der er tydelige adfærdsændringer. 59 pct. fortæller, at de spiser mindre forarbejdet kød og 32 pct. spiser mere frugt og grønt. Og det er rigtig positivt, specielt set i lyset af, at forrige års Gallupundersøgelse viste, at flere end hver tredje dansker ikke vidste, hvilken betydning kosten har for at forebygge kræft.

  • Vi ved, at 4 ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges, og derfor er vi meget tilfredse med, at 10-kampen har formået at starte en bevægelse hos mere end 75.000 danskere, som stadig kan mærkes den dag i dag, påpeger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef fra Kræftens Bekæmpelse.

Mette Lolk Hanak glæder sig til at skyde den nye mailudfordring i gang den 4. marts sammen med dette års kampagneværter: TV-vært Lene Beier og TV-personlighed Micki Cheng. Hun er stolt af de 75.000 danskere, der deltog sidste år, og håber, at endnu flere vil være med i år.


Fakta om 10-kampen

10-kampen er en 10 ugers udfordring, der har til formål at få deltagerne til at leve et sundere – og længere – liv. Hver uge modtager deltagerne en ny e-mail med en udfordring samt gode råd, inspiration og vejledning fra Team 10-kampen. Holdet består af tv-vært Lene Beier og tv-personlighed Micki Cheng samt forskere, forebyggelseschefen og køkkenchefen fra Kræftens Bekæmpelse. Initiativet har til formål at vise en nem vej til nye og sundere vaner samt give viden om, hvor lidt der skal til for at nedsætte risikoen for kræft. Det er gratis at deltage i 10-kampen. Alle deltagerne i 10-kampen deltager automatisk i en konkurrence om et rejsegavekort til Club La Santa på 30.000 kr., ugepræmier på en lækker indkøbsvogn med lækre varer fra ALDI til en værdi af 750 kr. samt fællespræmien til alle: en mindre risiko for at udvikle kræft.

Læs mere om initiativet på www.cancer.dk/10-kampen

Sidste års 10-kampen

Det er andet år i træk, at Kræftens Bekæmpelse kører kampagnen 10-kampen. Sidste år tilmeldte 75.000 danskere fra hele landet sig. Flere har taget de gode vaner med sig fra 10-kampen, hvilket resultaterne fra sidste års kampagne tydeligt viser:

  • 59 pct. spiser mindre forarbejdet kød efter at have medvirket i 10-kampen
  • 48 pct. af deltagerne går mere i fritiden efter at have deltaget i kampagnen
  • Halvdelen har opfordret én eller flere, de kender, til at stoppe med at ryge efter deres medvirken

Så Kræftens Bekæmpelse kan konkludere, at indsatsen virker.

Kilde: Undersøgelsen er foretaget af Kræftens Bekæmpelse i 2019 blandt 945 respondenter, der alle deltog i 10-kampen 2018. Kønsfordelingen mellem respondenterne i undersøgelsen og alle deltagerne i sidste års 10-kampen er tilsvarende fordelt, men grundet GDPR-lovgivningen, har Kræftens Bekæmpelse ikke gemt yderligere geografiske og aldersmæssige data om sidste års deltagere.