De seneste 12 år har Synoptik og danske brillebærere samlet tusindvis af aflagte briller ind til svagtseende i Ghana. Ilona Søhoel har været med på rejsen de seneste 10 år. Og nu har hun derfor jubilæum som holdleder på projektet, hvor Synoptik-medarbejdere hvert efterår rejser til Ghana for at teste, vejlede og donere briller og solbriller til lokalbefolkningen.

Siden 2007 hvor Synoptik første gang rejste til Ghana med favnen fuld af brugte briller, har optikerkæden opfordret folk til at indlevere deres aflagte briller og solbriller i Synoptik. En opfordring og idé, som Ilona Søhoel, butikschef i Synoptik i Fredericia og holdleder på Ghana-projektet, har dedikeret en stor del af sin karriere på at give videre og tage hånd om. Når hun og et lille hold af engagerede optikerkollegaer rejser til Ghana i uge 41, er det Ilonas 10-års-jubilæum som holdleder og medrejsende.

Ilonas lange erfaring har givet hende en hel del oplevelser – og titler, ikke mindst:

”Når vi rejser, er jeg jo efterhånden både den praktiske ”rejse-mor”, ansvarlig holdleder, fotograf og lokale ekspert, fordi jeg kender områder og befolkningen så godt. Det er en af den slags opgaver, der er hård, sjov og rørende på samme tid. Jeg tager hellere end gerne 10 år mere, hvis jeg får lov”, fortæller Ilona Søhoel.

Har du selv et par briller liggende derhjemme, kan du donere dem året rundt i din lokale Synoptik.

12. år i træk 

Den årlige tur til Accra i Ghana er opstået som et samarbejde mellem Synoptik, Dansk Blindesamfund og Ghana Blind Union. De tre parter har oprettet en synsklinik, hvor lokalbefolkningen året rundt får testet synet og udleveret brillerne, som danskerne har samlet ind. En indsats, der sættes stor pris på lokalt, hvor mange hverken har økonomi eller muligheder for at anskaffe sig briller eller solbriller og derfor oplever markant forringet livskvalitet, øjensygdomme og i flere tilfælde direkte usikre livsvilkår.

Store smil og lysende øjne

Sidste år satte Synoptik hidtidig rekord. På blot en uge formåede Synoptiks ansatte at hjælpe 1.000 lokale ghanesere, så de kunne forlade lejren med forbedret syn og livskvalitet. Mange døjer med synsbesvær, andre med alvorlige øjensygdomme. Fælles for dem er taknemmeligheden for den hånd, som Ilona og Synoptik kan række år for år takket være betænksomme danskere. For Ilona er der ikke meget, der slår de øjeblikke, hvor hun og teamet overvældes med smil og lysende øjne:

”Det sker ofte, at de får tårer i øjnene. For nogen af dem er det glæden ved igen at kunne læse Biblen eller avisen, mens det for mange andre er et spørgsmål om at se deres børns eller forældres ansigter for første gang. Det er derfor, vi husker at minde vores kunder om at indlevere alle de brugte briller og solbriller hjemme fra skuffen, de ikke selv skal bruge mere. De gør en verden til forskel”, siger Ilona Søhoel, der som garvet holdleder har oplevet lidt af hvert:

”Et af mest spøjse eksempler var taxachaufføren Zeth, der et år hentede os i lufthavnen og kørte temmelig usikkert mod lejren. Jeg lurede på hans kørsel, at han nok var nærsynet. Da vi holdt ind, fløj jeg op på værelset efter en minusstyrke og testede hans syn i foyeren. Han sprang op af glæde, for nu kunne han både køre sikkert og arbejde nok til at forsørge alle sine børn, sagde han. Det er i små episoder som den, hvor vi fornemmer hvilken praktisk forskel, hjælpen gør”, fortæller Ilona.

Fakta om Synoptiks Ghana-projekt 

Synoptik har i samarbejde med Dansk Blindesamfund og Ghana Blind Union etableret en ”free clinic” i Ghanas hovedstad, Accra. Klinikken har åbent tre dage om ugen, hvor fattige ghanesere kan blive tilset af en optiker eller øjenlæge, få foretaget en synsprøve og få et par gratis briller.

Hvert år i oktober rejser en gruppe af danske Synoptik-medarbejdere til Ghana for at assistere det lokale team af øjenlæger og optikere. Brillerne er doneret af Synoptiks danske kunder, som afleverer deres aflagte briller i den lokale Synoptik butik.

https://fairbillet.dk/Store/Basket/BuyTicket?EventId=249&TicketCategoryId=845d