0. klasseselever fra Erritsø Fællesskole, afd. Krosager, blev onsdag uddannet til demensvenner som de første skoleelever i Fredericia Kommune.

Jeg parkerer min bil ved Erritsø Idrætscenter, og går lidt ned ad passagen for at komme hen til skolen. En venlig sekretær viser mig hen til gangen, hvor 0. klasserne er, og uden for lokalerne er læreren Bjarne Tingskov Mosegaard, som jeg hilser på.

De første hold af elever er allerede i gang med med demensundervisningen i børnehøjde. Bjarne og jeg går ind til dem, hvor Fredericia Kommunes demenskonsulenter, Sus Lyngfeldt og Louise Prahl, igennem leg får uddannet de engagerede 0. klasseselever til demensvenner.

Fredericia Kommunes demenskonsulenter, Sus og Louise, lærte eleverne om demens via leg. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Sus og Louise har tidligere uddannet børnehavebørn til demensvenner, men det er første gang med skoleelever. Sus og Louise fortæller, at det er lidt noget andet, når det er skoleelever, da de er på et andet stadie end børnehavebørnene og ved mere.

Fælles for både børnehavebørnene og skoleeleverne er, at læringen til at blive demensven er igennem leg. Til det formål har Sus og Louise blandt andet et stort tæppe med, hvor temaet på det er demens.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Eleverne skulle blandt andet huske, hvilke ting, der var gemt under et klæde. Lige meget hvad Sus og Louise satte de glade elever til, blev det gjort med et smil og med et stort engagement fra eleverne, der inden for den nærmeste fremtid, skal besøge Plejecenteret Øster Elkjær i Erritsø, som Bjarne Tingskov Mosegaard har indgået et samarbejde med.

I frikvarteret ved 10-tiden talte Fredericia AVISEN med eleven Lucas, der gjorde status over dagen ind til videre.

Lucas i den stribede trøje synes, at det var sjovt at lære om demens. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

“Det har været sjovt det, som vi har lavet og det har været rigtig gode ting, som vi har lært,” siger Lucas og kommer ind på, hvad han har lært om demens:

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

“Hvis man har briller, og lægger dem et sted, så er det ikke sikkert, at man kan finde dem igen. Vi legede en leg, hvor man skulle hjælpe en person rundt, og det kan man gøre, når man skal hjælpe med at finde brillerne,” forklarer Lucas, der glæder sig til at komme hen på Plejecenteret Øster Elkjær.


Der blev lyttet koncenteret. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

En af de andre elever, Maja, synes også det har været sjovt og fortæller hvad hun lært.

“Vi har lært at hjælpe de mennesker, der ikke husker så godt. Hvis nu de ikke kan huske, hvor deres ting er, kan vi vise dem derhen,” siger Maja.

Der blev leget mange forskellige små lege. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Da dagen var omme blev alle eleverne tildelt et diplom som bevis på, at de nu er blevet demensvenner.

https://www.facebook.com/mrhoejer/